acf
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/supres0p/domains/paksher.co.il/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121restrict-user-access
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/supres0p/domains/paksher.co.il/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121acf
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. למידע נוסף כנסו לניפוי תקלות בוורדפרס. (הודעה זו נוספה בגרסה 6.7.0.) in /home/supres0p/domains/paksher.co.il/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121מלחמת שברים
האולם הענק ומאות האנשים שמילאו אותו סחררו את מוטי, אך רק לרגע קט. הוא שב ועטה על פניו את המסכה הבטוחה, נטל את המיקרופון ידידו ופתח: "רבותיי, הרשו לי להביע דעתי על דו"ח מבקר המדינה בנוגע לכשלים בחינוך שהעמיקו, לדאבוננו, בשנה האחרונה, וכיצד, לעניות דעתי, יכולה הספרות היפה להשפיע על כך לטוב ולמוטב."
השקט העמוק כמעט מילא את האולם בנוכחות. כל האנשים הנכבדים והאינטליגנטים שמילאו את האולם העריצו ביותר את הסופר המפורסם, איש הרוח א. שמש, והקשיבו בתשומת לב להגיגיו הנבונים.
א. שמש, גבר מרשים המטפס אל שלהי שנות הבינה, פרש את דעתו על הספר כמשפיע על נפש הקורא, אישיות הסופר הנשזרת בין השורות ואחריות הסופר בנטלו את העט בידו. אנשים רבים רשמו את דבריו בדפים ובמחשבים נישאים, וסוללת מצלמות תיעדה את דבריו החשובים. מחר, בכל עיתוני הבוקר, יקרא עם ישראל את דעתו של הסופר א. שמש על דו"ח מבקר המדינה בנוגע לכשלים בחינוך ואת רעיונותיו המזהירים לתיקון הכשלים כולם.
בסיום ההרצאה המאלפת ישבו כולם בדממה מעריצה וליוו בעיניהם את הסופר הדגול.
אבל לא כל הקהל העריץ את א. שמש. איש אחד באולם בז לסופר לכל אורך ההרצאה.
האיש שבז לסופר היה א. שמש.
***
הניצחונות מונחים על המדפים. 30 השנים הרעות מתקפלות ומרכינות ראש מול הניצחונות הגדולים. שמשון נושך שפתיים בכאב: ניצחת, ואף אחד לא יוכל לדעת זאת, אם אתה רוצה להמשיך לנצח.
שמשון משחזר את הזיכרונות בבדידות. איש לא יפריע לו לשחזר. האנשים היחידים המבקרים אותו בימים ובלילות הם גיבורי סיפוריו. איך היה שמשון הפוזל, בעל ההליכה הכפופה משהו, לאיש מפורסם במדינה?
הוא זוכר בצלילות מענגת את היום הגדול הזה. מחבק היה בידו שקית שחורה, ופסיעותיו אומרות שירה. הוא מיהר אל ביתו מבצרו, ורק שם יכול היה לאור הפלורוסנט החיוור להוציא את פרי ביכוריו. ריח הדפוס הטרי גרם לו לשיכרון.
היה זה יום גדול ובלבו שרר חג, אבל הוא חגג את ניצחונו בבדידות.
חמש שנות זריעה קדמו לקציר הזה: הוא בכל זאת החליט לנסות. אולי הייתה זו המגירה המתפקעת מעומס הניירת הכתובה, ואולי דווקא הלב המתפקע. וכי מה יפסיד? חי, הרי לא צריך לצרף את תמונת המחבר לסיפורים!
שלח משהו, משהו מבפנים. העורך המתפעל בכבודו ובעצמו טרח להתקשר אליו! שמשון מתמסר לזיכרון המתוק בהנאה צרופה. זה היה הניצחון הראשון. אחר כך הכול התגלגל מאליו: הוא כתב וכתב, ועם הספר אהב את סיפוריו. כשקרא לעצמו א. שמש (קיצור זורח לשם שמשון, א' הנגזרת משם המשפחה אורן), לא תיאר לעצמו שהשם יזרח בכל רחבי הארץ. הסיפורים הכו גלים, מטאור חדש עלה בשמי הספרות הישראלית. אחר כך התרכזו הדברים לכדי ספר, אבל איש לא שלח לו פרח או ברכה.
ספר רדף ספר. היום הוא יכול לומר בצניעות שהנו אחד מגדולי הסופרים במדינה. אבל הוא יכול לומר זאת רק לעצמו. חוץ משמשון אורן, איש בעולם אינו יודע מיהו א. שמש האמיתי.
ואחר כך התחילו להגיע הזמנות הכבוד: "מזמינים את הסופר הנכבד ליטול חלק ב…", "כבודו מוזמן ל…", "כבוד גדול לנו השתתפותו של הסופר הנכבד ב…". ככה זה בארצנו הקטנה. סופרים נקראים להביע את דעתם בכל נושא.
שמשון מסתכל במראה: 40 השנים שכבר צבעו את השער באפור, העיניים הבוחרות להסתכל כל אחת לכיוון אחר, ההליכה הכפופה – תוצאת עקמת שלא טופלה בגיל הנעורים – ובכן, קבלו אותו, רבותיי, הסופר הדגול א. שמש!
השמש תשקע בדקה הראשונה בה יערוך אתו הקהל הנכבד את ההיכרות הראשונית. זה, זה הסופר א. שמש? זה האיש הפוזל, הכפוף, חסר ההילה, המסמיק כנער ביישן מול המיקרופון? מה, לא ייאמן! הזהו א. שמש? הרי כושרו הרטורי אינו מגיע לקרסולי כתיבתו המופלאה?!
"שמשון," אומר שמשון לא. שמש, "אם אתה רוצה לקבור את ההצלחה היחידה שנחלת בחייך, קבל את ההזמנות בשמחה. לבש חליפה יוקרתית שרק תוסיף גיחוך לדמותך, וצא אל הבימה. דקה אחת, ושמשך תשקע לנצח."
שוב מציף אותו הכעס חסר האונים. הכעס שכעס אותו מיליארדי פעמים ב-40 השנים האחרונות. זהו הכעס על הבריות המעריצות את המושלמים, היפים והמוצלחים. זהו הכעס על הבריות המביטות בחמלה או בסלידה בבעלי המומים, בכעורים ובשונים, שאינן נותנות להם אף סיכוי להצליח.
שמשון מחליט. לוט כבד יעלה מעתה ועד עולם על דמותו הספרותית. הקהל המעריץ לא יערוך אתו היכרות לעולם. לעולם. ומה על הזמנות הכבוד? לכך צריך לחשוב על פתרון. בזה תמיד היה חזק.
בבקשה, לא לזלזל בשמשון! לא לשווא שמו נישא בהערצה בקרב כל אוכלוסיית הקוראים הישראלית. תמיד תיארו אותו הסטודנטים באוניברסיטה: "גאון הפקולטה לספרות", אבל שימו לב, תואר זה היה התואר הרביעי של שמשון. קודם כול, הוא היה הבחור הפוזל, זה, זה עם הגיבנת הקטנה, הבחורצ'יק הרציני שאוהב להתבודד.
כמה צריך לשלם עבור פזילה וגב כפוף? 30 שנות כישלון. ומעכשיו, סופר מצליח ואומלל, את כל שנות ההצלחה הבאות.
***
בכל יום היה האיש המצליח הזה עובר תחת מרפסתו של שמשון. הוא היה צריך להיות בגילו, אבל נראה צעיר בהרבה. בטח! החיים הטובים עשו אותו בכל שנה צעיר יותר. שמשון היה לועס אז את ארוחת הצהריים ועוקב בקנאה שקטה אחר הדמות הפוסעת ברחוב כאילו בשבילה נברא העולם.
מצהלות ילדים ממרפסת קרובה היו מקדמות את האיש הזה כמלך בגדוד. לפעמים מקצה הרחוב הייתה רצה ילדה בתלתלי זהב ונתלית עליו, ותינוק שמנמן בעל פני בובה היה מדדה בעקבותיה ומקדם כמו שמש זורחת את האיש שזכה להיות אביו.
שמשון לא זכה. הוא לא זכה לשום דבר ממה שהיה לאיש מהרחוב. האיש ההוא היה כל מה ששמשון שאל להיות: גבוה ונאה, מסתכל בעיניים ישרות על העולם, מהלך בביטחון, מרים על כתפיים חסונות וזקופות זוג זאטוטים בעלי פני מלאך, צוחק אל העולם והעולם צוחק אליו. האיש הזה היה אחד מאותם האנשים שרק אושר וטוב וחסד רודפים אותם כל ימי חייהם. אילו היה כותב את ספר חייו של האיש המצליח הזה, היה פותח בילדות זוהרת, עבור אל ימי נעורים פורחים והמשך באבהות מופלאה.
שמשון יוצא מהספר הדמיוני ומתבונן אחר האיש המוקף במשמר של כבוד הנבלע במעונו החמים.
אהה, שמשון, אישונים סימטריים, גב זקוף – וחיים זוהרים. מה דק ההבדל בין השלם לשבר, בין האושר לאומללות, בין הבדידות לחיי משפחה.
בתוך כל הקנאה יודע שמשון להזכיר לעצמו שמשהו אחד יש לו, שלאיש המצליח כנראה אין. בכל זאת, לא כל אדם שלישי בארצנו הוא סופר מצליח. אולי אפילו האיש הזה קורא את סיפוריו בהנאה. אבל הוא לעולם לא ידע שהשכן הבודד, המטייל בערבים החשוכים ויוצר צל עקום על האספלט, האיש שכאשר הוא מסתכל בחברך, הוא בעצם מסתכל עליך – הוא-הוא א. שמש הנודע.
ואולי, אולי הוא כן ידע???
בהבזק של רגע הבליח הרעיון המשונה, המטורף והגאוני ביותר בראשו של הסופר.
***
שמשון בחן אותו עוד עשרות מבחנים עד שלבש הרעיון צורה של ממש. בכל אופן, לא יעלה על הדעת לתת לכל ברנש חמוד מהרחוב להיות יום אחד לסופר מפורסם!
כן, הוא נראה איש ישר והגון. צעיר, אבל לא מדי. אחד כזה שיכול היה להספיק ב-40 שנותיו להוסיף עשרה ספרים למדף הספרים הישראלי. הוא בדק בדרכים משלו מהו עיסוקו של כפילו הפוטנציאלי: הרי לא ייתכן ששרברב, מנקה רחובות או פקיד זוטר יהפכו ביום חגיגי אחד לאיש רוח!
האיש היה מורה במקצועו, וזה בהחלט הניח את דעתו של הסופר. שמשון קיווה יותר מכול שהוא יודע לשמור סוד. כי בעצם, כל שאר הדברים שווים כקליפת השום בלי התכונה ההכרחית הזו.
לבסוף הגיע לכלל החלטה: זה האיש!
למחרת חיכה לו שמשון בשובו מעבודתו. הוא לחץ את ידו. פניו של האיש הביעו תמיהה לצד נימוס וטוב לב.
"רציתי לשוחח אתך, אדוני. האם תוכל לעלות אליי?" שמשון הצביע על המרפסת התלויה בבדידות בקומה החמישית. כמוהו ממש.
"צר לי, אך משפחתי מחכה לי," ענה האיש, ובלי להתכוון כיווץ את לבו של איש שיחו, "האם מדובר במשהו קצר?"
שמשון הנהן בראשו בשלילה. לא קצר. בכלל לא.
"אעלה אליך בערב, אחרי שהילדים יירדמו." לחצו ידיים ונפרדו. המילים ליוו את שמשון אל הבית בצביטות. האיש שכנראה מעתה גורלו יהיה כרוך בגורלו הלך לטפל בילדיו. אומרים שספר עבור סופר הוא כמו ילד. שטויות והבלים. איך אפשר לדמות בין שני דברים הסותרים זה את זה לגמרי? ספרים הם שקטים להפליא, אינם דורשים טיפול על המדף ואינם מחזירים אהבה. ילדים הם רועשים להפליא, זקוקים לטיפול ועוטפים אותך באהבה.
***
עד חצות הם ישבו במרפסת הקטנה של שמשון. בסיום השיחה היו בידיו של שמשון שתי ציפורים: ההסכמה של מוטי וידיד חדש.
הכירו, רבותיי, את א. שמש. זהו איש צעיר ומרשים, בעל משפחה, כריזמטי ובעל כושר רטורי נפלא וכישורים בין-אישיים מעולים. שמו האמיתי הוא מוטי לשם, עד כה היה עוסק לפרנסתו כמורה למתמטיקה ומהיום הוא גם סופר מוכר.
"מוטי? סופר?" ישאלו בני המשפחה בפליאה עצומה, ומוטי ימשוך כתפיים בענווה. כן, כבר מזה עשר שנים הוא כותב ושומר את סודו בקנאות. עכשיו יוצאת האמת לאור.
"המורה למתמטיקה הוא א. שמש הנודע?" ישאגו התלמידים בתדהמה. אכן ואכן, תלמידים. נוסף על ראש אנליטי מצוין, מחונן מורכם גם בעט סופרים שנון.
"כישרונות צצים גם אחרי שנים, הפלא ופלא!" ימלמל בהשתאות מורהו הזקן לספרות, וייזכר בפליאה בתעלוליו של מוטי בשיעורי הספרות העתיקים.
"מה פתאום א. שמש?" יתפלאו המכרים אחרי ההפתעה הראשונה, ומוטי יגמגם משהו על ש' השמש שהחליפה את הל' בלשם ועל האות הראשונה באותיות שנבחרה לפתוח את השם המזהיר.
תמורת משכורת חודשית הגונה יקבל מוטי כאן ועכשיו את שרביט ועט הסופר לידיו.
מוטי הקשיב בתדהמה לדבריו של האיש. הוא היה צריך לצבוט את אוזניו כדי להאמין שהרעיון המטורף הזה נשמע להן במציאות ולא בחלום. הוא היה צריך לעכל את ההפתעות בזו אחר זו: האיש המסכן והמריר שלמולו הוא הסופר הנערץ א. שמש, וא. שמש רוצה לתת לו כאן ועכשיו את השרביט ועוד לשלם לו על כך תשלום הגון! כל מה שהוא, מוטי, יצטרך לעשות זה לקבל הרבה כבוד ותהילה, לעמוד על בימות מוארות ולזכות בהערצת ההמון.
מוטי היה איש ישר והגון. הוא לא סבל את הרעיון. אבל דווקא בגלל היותו בעל מצפון, לא יכול היה לסרב. מרירות של שנים דיברה מגרונו של הסופר: "מניסיוני ב-40 השנים האחרונות למדתי שלעולם לא אוכל להצליח. מעולם לא נתנו לי את ההזדמנות להצליח. אבא שלי, איש פשוט שהעביר לי את הפזילה מתנת ירושה, רצה להיות עורך דין. ומדוע לא? האם דבריהם של הפוזלים עקומים כעיניהם? אבל איש לא האמין שפוזל יכול לייצג אנשים בבתי משפט בצורה ישרה. אנשים טובים הסבירו לו בטרם כילה את כספו על לימודי המשפטים, שהלקוחות יברחו מהמשרד. אז כל חייו אבא שלי ניקה את רצפת בנק הפועלים וקבר את החלום הגדול.
"אתה מבין, איש מצליח, בעולם שלנו, כדי להצליח אתה צריך להיות נאה ומושלם. אני רוצה להצליח, אך אינני מושלם. לכן בחרתי בך להיות אני. אתה תשלים את החיסרון שלי, ואפילו תעלה את קרני. הבנת?"
מוטי לא הבין, אך בכל זאת הנהן בראשו. הוא הרגיש שבתוך התרמית הגדולה הוא יעשה דבר טוב עבור האיש המריר הזה, הנלחם על הצלחתו.
יתר הפרטים סוכמו בקיצור: מוטי ילך לכל הכנסים ששמשון מוזמן אליהם. הוא יביע את דעתו למול מיקרופונים, תמונתו תתחיל להתנוסס על גב ספריו של א. שמש, הוא יצא למסיבות ומפגשי מערכת, ייטול חלק פעיל באגודת הסופרים בישראל וימלא את כל תפקידיו הייצוגיים של הסופר.
בקרוב ממש יוסר הלוט, ועם ישראל יכיר את הסופר הנערץ.
הם שתו לחיים. באותו רגע מוזר הם הפכו להיות איש אחד.
***
א. שמש הגיח בסערה גדולה מאלמוניותו, והציבור אהב אותו מאוד.
הסופר המצליח הזה הוא לא רק בעל עט מרתק, אלא גם איש משכיל, נבון וכריזמטי – אמרו האנשים בהתלהבות.
דעותיו מרתקות, תוארו כשל אציל ואישיותו מבריקה! התמוגגו הקוראים. אפילו מכירות הספרים גברו.
מוטי מצא את עצמו עסוק מאוד: שמשון מילא לו את תיבת הדואר בהזמנות כבוד, ואת החיים – בכבוד שקרי. חייו השקטים התמלאו בעשרות פגישות, נאומים, אירועים, בימות ומיקרופונים. הוא הופתע לגלות עד כמה נחשבת דעתו של סופר בארצנו הקטנה.
אבל היו גם קשיים: המשפחה התפלאה על הכישרון שהיה רדום עד כה, והחברים היו המומים. אבל מוטי למד לחייך בענוות חן ולהציג את המרצע שיצא מהשק.
אירועים מביכים קרו מפעם לפעם, אך הוא למד להתגבר עליהם: באירוע אחד ביקשו ממנו לכתוב כאן ועכשיו נאום לאישיות כבודה שעליה לשאת נאום בשעה הקרובה ושכחה את הנאום המוכן בביתה. מוטי, שהיה בעל כישורים ממוצעים בכתיבה, הודיע בנימוס שמפאת כאב ראש, לא יוכל לצערו הרב לבצע את המטלה. אילו לא היה הנאום דחוף לשעה הקרובה, היה מוטי נעתר בחפץ לב. ולמה לא? עד אז היה כאב הראש הנורא מתפוגג. הנואם הנבוך החליט לוותר על הכבוד המפוקפק לנאום בלא נאום, אך ביקש שאם הם כבר נפגשו, הוא ישמח מאוד אם ייאות הסופר המוכשר להכין לו נאום למחר, כי גם מחר הוא מוזמן לשאת דברים באירוע נכבד.
בשמחה ובעונג רב. למחרת כבר היה נאום מבריק על שולחן המבקש. באישון לילה העיר מוטי את שמשון המבוהל וביקש לכתוב לו נאום.
מוטי בז למנהג הציבור להקשיב באוזניים כרויות לדעותיהם של סופרים ואנשי רוח. בכל נושא העולה על המדוכה במדינתנו הקטנה – הבה נשמע את דעת הסופרים המשכילה! הבה נשתה בצמא את פניני הגיגיהם של אנשי הרוח!
הבל ורעות רוח. דווקא הסופרים, החיים יותר מכולם בעולם שכולו דמיון ויוצרים במחי עט דברים שלא היו ולא נבראו, יבואו וישמיעו דעתם בענייני השעה המציאותיים?
הקשיבו, אנשים כסילים, הקשיבו לדעותיו של אדם רגיל מן השורה. יערבו לכם דבריו, רק מפני שקומתו ישרה ופניו נאות.
מאירוע לאירוע התחיל מוטי להבין את הכעס של שמשון על העולם.
אבל אלו לא היו הקשיים האמיתיים. מוטי היה איש טוב ומיטיב, והוא התחיל לשנוא את עצמו. אלא שעכשיו כבר היה מאוחר להתחרט.
***
שמשון ישב במרפסת החשוכה. 20 השנים האחרונות הזקינו את הסופר הנערץ. ידיו שאחזו את ספל התה רעדו. זה היה עוד אחד מאותם הימים בהם הוא נקרא אל הבימה הציבורית וממלא תפקידו במרפסת. עצבות וחשיכה עטפו אותו. אהה, שמשון, כארבעה עשורי כתיבה מוצלחת מאחוריך, ואיש לא ידע לעולם שהגבר המזדקן והבודד הוא-הוא הסופר הפופולרי. לעולם לא יזכה בכבוד, ואת סודו ייקח אל קברו.
לראשונה התמלא לבו בכעס על מוטי. ממש בשעה זו מעניקים לו אורות, את האורות השייכים לו ביושר – והוא יושב לו בודד במרפסת חשוכה. אהה, אילו לא היה פוזל! אילו היה ישר כאחד האדם, אילו לא היו אנשים מודדים את הזולת לפי מראהו!
והוא עוד משלם משכורת נכבדה למוטי! אולי מוטי צריך לשלם לו?
שמשון ידע את האמת: מוטי שונא את התפקיד, ושונא את הכבוד השקרי. השנים שחלפו רק החריפו את השנאה. אלא שאי אפשר ביום אחד להסיר מסיכה של שנים.
האומנם?
בפברואר ה- 60 לחייו קיבל שמשון את המעטפה שאנשים בודדים מקבלים: לכבוד גדול הוא לנו להעניק לך, סופר נכבד, את פרס ראש הממשלה לספרות על 40 שנות תרומה לספרות הישראלית.
שמשון אחז במעטפה ברגשות משונים. 40 שנות תרומה לספרות הישראלית מאחורי הקלעים. פרס ראש הממשלה על 40 שנות כתיבה יינתן לא. שמש, שעדיין לא כתב סיפור אחד בחייו. ברור, מוטי יעביר לו את הפרס הכספי, וזה יצטרף לערימות התופחות בחשבונות הבנק בלא תכלית. לא זאת הנקודה. הכסף מעולם לא הצליח להעניק לו גרם של אושר. הנה, 70 חורפים באמתחתו – משפחה לא הקים, ידידים לא היו לו, ואין הוא יודע מה התועלת שמוצאים אנשים בכסף.
לפתע באה וקפצה בראשו מחשבה אחרת: רגע, חצי הפרס מגיע למוטי! נכון, אין ספק שהכתיבה תרמה את החלק החשוב לדמותו הנערצת של הסופר, אך אין חולק על כך שמוטי הוא שהשלים את דמותו. 30 שנה מול מיקרופונים, מאות אירועים ואלפי נאומים תרמו והוסיפו לדמותו הילה וכבוד.
ילך נא מוטי ויקבל את מחצית הפרס. את המחצית שלו הוא יקבל במרפסת החשוכה, כמו את יתר הפרסים. החמצה נוראה חנקה את לבו של הסופר המזדקן. גם את פרס הכבוד הוא צריך לשלם על חוסר שלמות גופנית.
אבל הפעם מוטי סירב! סירב ללכת לקבל את הפרס שאינו מגיע לו!
"הגיעה העת להסיר את הלוט," הכריז מוטי, שכבר היה סב גאה לשלושה נכדים. 35 שנות כזב השניאו אותו בעיני עצמו. לא אכפת לו מה עם ישראל יחשוב עליו. את פרס ראש הממשלה לספרות הוא אינו לוקח! לשמשון עצמו כבר לא היה מה להפסיד: פזילה וגב כפוף השתלבו כבר יפה בדמותו הזקנה. שוב לא תלו בו האנשים מבטים רחימאיים. ככה זה, סבא'לה, מזדקנים.
מוטי היה איתן בדעתו והציע באומץ לב לעלות עם שמשון על הבימה ולספר שם קבל עם ותקשורת את אחד הסיפורים ההזויים ביותר.
***
"הנני מתכבד להזמין את הסופר הדגול, איש הרוח מרדכי לשם, הסופר א. שמש, לקבלת פרס ראש הממשלה לספרות," הודיע המנחה. הקהל הריע ממושכות.
ראש הממשלה בעצמו ובכבודו ישב על בימת הכבוד המסנוורת מעשרות הבזקי המצלמות, מוכן ללחוץ את ידו של הסופר הנערץ.
שני גברים עלו על הבימה. האחד היה א. שמש המוכר היטב לציבור. גם השנים שחלפו לא יכלו לקומתו הגבוהה, ובלוריתו הכסופה רק הוסיפה לו כבוד. אבל מיהו הזקן הכפוף והפוזל המלווה את הסופר המהולל לקבלת הפרס?
אה, כנראה זהו אביו של הסופר. מעניין לראות איך אב ובן כה שונים הם. על כך נאמר: "יפה כוח הבן מכוח האב". מגיעות לו תשואות, לאיש הזה, שזכה לבן כה מצליח!
א. שמש המזויף נטל את המיקרופון. מזה שנים הוא מחזיק בו ביד בוטחת. עתה רועדות שתי ידיו כאחוזות תזזית.
"הסופר מתרגש…" לוחש הקהל בקול. "אחרי הכול, לא בכל יום מקבלים את פרס ראש הממשלה לספרות…"
קולו של הסופר עלה צרוד ונרגש: "צר לי, קהל נכבד, אך לא שלי הוא הפרס."
יפה, יפה. הוא חש חובה להודות לאביו מולידו – איש אציל, אמרו בקהל.
מוטי נשם בכבדות, והגה את המילים שהיו צריכות להיאמר לפני שנים הרבה: "הגיע רגע האמת, קהל נכבד, ואני מתכבד להציג בפניכם את א. שמש האמיתי שכה הערצתם. הנה הוא לפניכם."
הוא הצביע על האיש שהקהל קרא לו "אבא של מוטי", ורעש קם באולם וביציעים. איש טרם הבין את הדרמה המתחוללת על הבימה. גם ראש הממשלה נתן בסופר מבט מתרעם משהו. האם הטריחו אותו הנה כדי להיווכח בכושר המשחק של הסופר? מוטי היסה את הקהל, ונתן לשמשון את רשות הדיבור.
שמשון נטל לראשונה בחייו את המיקרופון: "קהל נכבד, אנו מתחלקים בפרס שווה בשווה." קולו היה זר באוזניו. מעולם לא שמע אותו חזק כל כך!
ומעולם לא דיבר כה הרבה, ומעולם לא דיבר מול קהל, מעולם לא ראה קהל מקשיב לדבריו, מוחה דמעותיו ומביט בו באהדה.
וכל זאת קרה עכשיו מול עיניו. שמשון סיפר לראשונה בחייו סיפור שלא באמצעות העט. קולו רועד, גרונו חנוק, ועוצמות הכאב מטשטשות את קולו מפעם לפעם. ובכל זאת, שקט מחשמל עמד באולם. אנשים שפשפו עיניים. גברים הוציאו ממחטות וניגבו עיניים. אפילו עיניו של ראש הממשלה נצצו במבט חשוד. עיתונאים שכחו את מלאכתם והקשיבו בלי לרשום. מצלמות הקשיבו גם הן לסיפור, בלי לצלם. כולם היו שותפים לדרמה בת שנים, למלחמת שימור ההצלחה, לכאב ומרירות, לתרמית נאצלת, למסר נוקב.
שמשון דיבר בטון של סוף סיפור: "רבותיי, אני פוזל, גיבן ואין לי כושר רטורי. כך ברא אותי אלוקים, אותי ועוד המוני אנשים סובלים. מי יוכל למנות מיליוני כישרונות גדולים, תקוות מזהירות וחלומות גדולים שנרמסו תחת סוליות נעליהן של הבריות? מתי נחדל להעריך את האנשים לפי החזות, מתי נפסיק להיות עבדים למראה המושלם? הביטו בי, הנני איש מלחמה שבור ומריר. את כל חיי כיליתי במלחמת השברים הזו, מלחמת שימור ההצלחה, מלחמת הבדידות – וטעמתי את טעם הכישלון בלי סוף."
שמשון הביט באהבה במוטי, ידיד נפשו: "אל תכעסו על האיש הזה, רבותיי. הוא איש אציל שמעולם לא אהב את תפקידו. הוא עשה זאת למעני וביצע תפקידו בסלידה. תנו כבוד לאיש הזה, שהעלה את קרני."
שני הגברים הדומעים נפלו זה בזרועות זה אל מול סוללת המצלמות ששבו לאיתנן.
מוטי הדומע נטל את המיקרופון: "הרשו לי לדבר, למרות שדיברתי די בחיי. סלח לי, שמשון, סלח לי על שבהיותי צעיר וסכל הסכמתי להצעתך. שנינו היינו צעירים, ומשהתבגרנו, לא יכולנו לחזור בנו. אבל גם אתם, קהל נכבד, צריכים לבקש את סליחתו של שמשון. אתה ואני וכולנו, שמעריצים את השלמים והמושלמים, שמקשיבים בשקיקה למיטיבים לדבר, ואיננו מאמינים ביכולתם של השבורים. מלחמת השברים הכאובה הזו יכולה להימנע אם נשתנה. כולנו עבדים לחיצוניות, ואנשים כמו שמשון משלמים את המחיר הכבד."
שמשון שוב נטל את המיקרופון ואמר את מילות הסיום: "הספר הבא שלי יהיה האוטוביוגרפיה שלי. יקראו לו 'מלחמת שברים'. סיפור מלחמת חיי יעלה על הכתב. בידכם לסייע, כדי שלא תיכתבנה עוד מלחמות שברים."
שקט נורא עמד בקהל בשעה ששני הגברים ירדו מן הבימה, לא לפני שראש הממשלה לחץ בהתרגשות את ידי שניהם בלי לומר מילה. אפילו הוא, איש המילים והדיפלומטיה, לא מצא את המילים שיביעו את רגשותיו.
אלפי אנשים ליוו אותם במבטיהם, עושים איש-איש את חשבון נפשו, מלחמותיו ושבריו.
דמותו של הסופר-לא-סופר ודמות סופר הצללים נמוגו מן הבימה. אבל רק ממנה. דמויותיהם תישארנה חקוקות ותובעות ומבקשות: בידכם לסייע, כדי שלא ייכתבו עוד מלחמות שברים.
גם היום פגשתי את פרל'ה בצרכנייה של יצחקי.
פרל'ה גלגלה עגלת קניות וגרפה מהמדפים מכל הבא ליד: ופלים ועוגיות ממולאות ושוקולדים שווייציים, קפה משובח ותה אנגלי, כמויות של קמח וסוכר ואגוזים. חבילת אגוזים עולה עשרה שקלים. פרל'ה ערמה עשר לפחות. היא נוהגת לאפות קסטת אגוזים מצוינת לכל יולדת או מחתנת. חכמה גדולה! היא בעלת יכולת כלכלית, אז היא יכולה להיות גומלת החסדים של השכונה.
מהמקרר היא אספה חלב עמיד בקופסאות וגבינות צהובות ויוגורטים וגבינות איכותיות. בעלה בחו"ל והיא מתגוררת בגפה. איך זה לא מחמיץ לה במקרר?
במחלקת הירקות היא קנתה כל מה שהיה, גם אבוקדו. מי קונה עכשיו אבוקדו? עשרים שקלים לקילו. אבל פרל'ה קונה. ולמה לא תקנה? הבעל שלה בחוצלארץ, עושה ביזנס ושולח לה כסף לקנות דברים טובים.
בקפואים היא קנתה את כל הג'אנק פוד, והוסיפה ברוקולי וארטישוק וכרובית וכל מיני דברים יקרים להחריד שמעולם לא מילאו ולא ימלאו את עגלתי.
ואיך ראיתי כל זאת? אני לא מאלה שמציצים לעגלות של אחרים. חס וחלילה, מה פתאום? פשוט עגלתי נסעה אחריה והתמלאה באחריות ובמחשבה, לאט ובמתינות: אורז. אריזת חמישה קילו זולה יותר מחמש שקיות של קילו. הנה השוקולדים. מי אמר שהנכדים שלי צריכים את החברה הכי משובחת? ילדים אוהבים כל שוקולד. אני מחפשת את הזול ביותר. מחלקת הירקות. קישואים. עשרה שקלים לקילו. יהיה מרק בלי קישואים השבוע. במקרר של הקפואים אני בודקת כמה עולה כרובית. סתם כך, בשביל האינטליגנציה. הרי מה אכפת לי כמה פרל'ה משלמת? השם ישמור, 30 שקלים לקילו! פרלה קנתה שלוש חבילות. אבל מה אכפת לי?
בום! העגלה של פרל'ה ושלי מתנגשות. לפרלה נופלות כמה מרמלדות מהעגלה, שהרי העגלה מלאה עד למעלה.
"הלו, דבורה! האו אר יו?" מחייכת אליי הליידי האמריקנית חיוך גדול מאושר או מעושר, או משניהם.
"ברוך השם, בסדר." אני נעצרת. חוץ מזה שפרל'ה היא עשירה ואני לא, היא אישה נחמדה וידידותית לסביבה ויש לה עיניים חמות וחיוך נחמד.
"הכול גוד? את נראית קצת חיוורת כזה."
אני מנסה לצייר חיוך, שלא להיראות חיוורת כזה. בטח, אני לא מרגישה טוב מאז ש… מאז ש… לא משנה.
אבל לפרל'ה יש, כנראה, זמן בשפע. טוב, גם היא כבר נמצאת בעולם יותר מ- 60 שנה ואינה עובדת בשום עבודה, אם מסעי קנייה עליזים אינם נכללים בגדר עבודה.
"הגב קצת כואב," אני אומרת. לפרל'ה יש גב ישר וזקוף ולא נראה שהיא סובלת ממחושים כלשהם.
"הו, גב זה סבל גדול! גם אני לסבול בזה. יש לי מסאז'יסטית טובה, שולה. היא לעשות מסאז'ים מצוינים!"
אני מהנהנת קלושות במטפחת, פרל'ה מהנהנת נמרצות בפאת התלתלים.
מסאז'יסטית. זה אומר כסף. פרל'ה לא מבינה בכסף. לא בערכו ולא בחסרונו.
"ואולי כירופרקטור!" מתלהבת לה פרל'ה. "זה לעזור יותר! את לרשום טלפון!"
אני לא לרשום. רק לחייך, לומר זה יעבור בסוף.
"זה קשה לא לעבוד," ממשיכה פרלה לחייך כשהיא מדברת על דברים כואבים, הכי כואבים.
למה דווקא מול האישה העשירה שלא עבדה מעולם, ולא חשה כנראה בחסרונה של עבודה, אני נשפכת?
פרל'ה רייכמאן מעולם לא עבדה הרי. היא חיה בביתה הגדול, יוצאת לשופינג, שלוש פעמים בשנה עולה על מטוס לבקר את הילדים ולחגוג חתונות, חודש קודם היא עורכת קניות. מה היא מבינה בעבודה ובהיעדרה?
אבל אני בכל זאת אומרת דווקא לאישה שאינה צריכה להבין: "כן. הייתי גננת 40 שנה. קשה שאין פתאום למה לקום בבוקר."
עיניה של פרל'ה מאירות באור הערכה: "את להיות גננת? זה עבודה נפלא! בטח כולם לרצות אותך!"
איך היא יודעת? אני מפליגה בזיכרונותיי הטובים 30 שנה אחורה: "היה לי גן פרטי! כל ההורים נרשמו אצלי מגיל שנתיים, וכל הקודם זכה."
איי, איי, איי, איזה גן זה היה! את הנשמה נתתי, את קולי איבדתי, את כוחותיי הקרבתי. כמה נשים שמסתובבות כאן בצרכנייה למדו בגן שלי, והיום "שלום" הן לא אומרות. מי זוכר היום גננות זקנות שנתנו את הנשמה כשהיינו בני שלוש?
"מתאים לך, מתאים לך להיות גננת מוצלחה," אומרת פרלה בקול של שיר. "לדעתי, את להיות יכולה עכשיו גם גננת. את להיראות צעירה וחמודה."
עכשיו אני מסמיקה כנערה צעירה. כבר לא חיוורת כזה, רק צעירה וחמודה. פרל'ה רייכמאן היא אישה נחמדה מאוד-מאוד. אני ממש מסמפטת אותה. רק למה היא קונה כל כך הרבה ג'אנק? היא לא יודעת שזה לא בריא? אבל אני האחרונה שאתערב בעגלות של אחרים. וקפה! איזו אישה בגיל כזה שותה קפה כה חזק? מה, היא לא סובלת מלחץ דם? והשוקולדים? סוכר אין לה? האם יש אנשים שמצליחים לקנות בכסף גם בריאות שלמה?
"אני כבר לא יכולה להיות גננת," אני חוזרת מהעגלה למציאות, "אני מדי זקנה. אין לי כוח לרוץ אחרי ילדות, לספר פרשת שבוע ולהכין עבודות מסובכות."
פרל'ה מניעה יד עשירה בטבעות בביטול גדול. "שטויים. את ממש מדברת שטויים. את צעירה מאוד עוד, כמו אני. אז את יכולה להיות עוזרת לגננת לפחות. רק לעזור ולהיות בגן ולקום בבוקר וללכת."
אני מחייכת בעצב. החיים של פרל'ה לימדו אותה שמה שרוצים – משיגים. שלי לא.
"מי צריכה אותי? יש כל כך הרבה בנות צעירות שמחפשות משרה!" אני אומרת.
"הו לא!" מזדעזעת פרל'ה מאוד, "איך את להשוות בכלל? הן צעירות, כמעט ילדות, את בעל ניסיון, וזה הכי חשוב ושווה!"
נו, הלוואי שגננת אחת תחשוב כמוה. אין סיכוי.
"את צריכה לחפש עבודה!" אומרת פרל'ה בקול בטוח. "זה יחזיר לך אור ושמחה. חשוב לעבוד לך."
שוב אני מהנהנת קלושות במטפחת. אין לי כוח להסביר לה עד כמה הרעיון שלה אינו מציאותי. כמה נשים צעירות וממהרות מבקשות סליחה, הן רוצות לעבור, ואנחנו יוצרות פקק. אם אינני טועה, זו בחלוק הסגול הייתה בגן שלי, ילדה לא קלה. גם עכשיו אינה אומרת "שלום" ונעה בתזזיות בין המדפים. אנשים לא תמיד משתנים.
"הו, סליחה!" מתנצלת פרל'ה, כאילו היא הפילה עליה לפחות מוצר או שניים, "זה לא בסדר אנחנו לעשות פקק תנועה. תעברי, חמודה, תעברי."
אנחנו מתקדמות לקופות. פרל'ה מציעה שאני אהיה ראשונה, "ממילא העגלה שלך להיות לא מלאה עכשיו, ושלי להתפוצץ היום."
זה טוב. עדיף מאשר לעמוד מאחורי פרל'ה ולראות את כל שפע העולם הזה עובר כבקרת רועה עדרו ונערם לחבילות שיילקחו עד לווילה שבקצה השכונה. עדיף מלראות את פרל'ה שולפת את האשראי ומעבירה אותו בחיוך גדול, כאילו משלמים לה עבור הקנייה.
אני מעבירה תכף ומיד את מוצריי המועטים והמחושבים, משלמת בשיק דחוי לחודש הבא ואומרת שלום לפרל'ה.
אני נסחבת לי עם שני הסלים. חבל על 20 שקלים דמי משלוח כשהידיים עוד סוחבות. ממילא אינני ממהרת לשום מקום.
הגב מציק לי וגם הרגליים. אני מניחה את השקיות, יושבת על הספסל הראשון הנקרה בדרכי. עכשיו אני יוצאת מעצמי ומתבוננת מבחוץ באישה היושבת על הספסל וסליה סביב; אישה זקנה אחת, עם קמטים סביב לעיניים וחלוק ישן; אישה שכבר אינה עובדת השנה, ויש לה מספיק זמן להשתזף בשמש; אישה החוזרת לבית קטן ומעמידה שני סירים עם קצת פירה ועוף מבושל, כי עם שמן כבר לא בריא; אישה המחכה לערב כדי שפסי ושולם יספרו מה נשמע וישאלו מה שלום הגב; אישה אחת המתחילה להזדקן פתאום, ואיננה מצליחה לעצור את זה.
מולי, על הכביש, בכיוון הנגדי, גולשת מכונית כסופה. המכונית של רייכמאן. נוהג בה הנהג הפרטי. מאחור יושבת מיסיס פרל'ה, בלי החבילות, חלילה. הן יגיעו במשלוח. פרלה מנופפת לי לשלום ואני מלווה בעיניי את האישה שתישאר צעירה ורעננה לתמיד, וגם בגיל 120 היא לא תהיה זקנה.
***
באחד הימים, שדמה לכל יום, צלצל הטלפון. השעה הייתה תשע. פסי הייתה בחתונה ועם שולם כבר דיברתי. אז מי זה יכול להיות עכשיו?
מאחורי הקו היה קול אולי בן 20 שנה והוא אמר: "גברת דבורה טוביאס?"
"כן."
"שלום! מדברת שושי כהנוביץ. הגננת בגן הפרטי פה ברחוב."
"שלום." ומה משנה לי איך קוראים לגננת פה ברחוב? אולי היא חושבת שיש לי ילדים בשנתון? לצערי, אפילו הנכדים אינם גרים ברחוב ולא בעיר הזאת.
"גברת טוביאס, רציתי לעניין אותך בהצעת עבודה. שמעתי שהיית בעברך גננת מוצלחת ומבוקשת."
קול חמוד יש לשושי הזאת! בכלל, היא נשמעת אישה נחמדה ממש.
"כן," אני אומרת, "לפני שנים רבות ניהלתי פה בשכונה גן מצליח. מי שרצה להירשם אליו נרשם כבר בגיל שנתיים וכל הקודם זכה."
"מה את אומרת?" מתפעלת שושי, "אז הגעתי בדיוק לכתובת הנכונה! לאחרונה אני חשה צורך בזוג ידיים נוסף. יש לי גן גדול, ברוך השם, וקשה לי להסתדר לבד. הייתי רוצה להכניס אישה בעלת ניסיון וותק כמו שלך, ולא מישהי צעירה וחסרת ניסיון."
לשושי יש קול מעניין וחיוך נחמד. אני מרגישה בו דרך הטלפון. אני מאמינה שהיא גננת טובה, אם יש לה שכל להבין שאין, אבל אין כמו גננת ותיקה.
"אז מה את אומרת?" שואלת שושי בקול מקווה.
"שאני צריכה לחשוב על הדבר. אם עבודה כזאת מתאימה היום לכוחותיי."
"אני לא אעביד אותך קשה," אומר הקול המתוק של שושי, "רק שתהיינה עוד זוג אוזניים להקשיב לפטפוטי הילדות וזוג ידיים לחבק. זה כמעט הכול." היא מדברת בקול של שיר.
לחזור לגן. לאווירה המתוקה. להתלבש בבוקר. פרל'ה המליצה על כך בחום לפני כשבוע. והנה, הצעה כזאת מחזרת אחריי! זו הצעה שאין לסרב לה. אני בטוחה שמוישה יסכים וישמח. גם פסי תגיד שזה צעד נבון. אני צועדת אותו, אם כן, תכף ומיד, לפני ששושי תחפש ותמצא מישהי אחרת.
"בסדר, שושי, אני חושבת שזה בסדר. אהמ… ומה בדבר השכר?" כסף זו מילה לא יפה. אבל שכר – ובכן, כל אחד מקבל תמורה לעבודתו, הלוא כן?
"בוודאי!" אומרת שושי, "כמו שמשלמים לעוזרת."
וכאן היא נוקבת בסכום נחמד ממש. כסף לא רע. לעצמי אני כן משתמשת במילה "כסף". בסך הכול זו מילה שמצלצלת טוב, קונים בה לחם וחלב ומשלמים בה לרופא שיניים. מי אמר שכסף זו מילה לא יפה?
"אז אנחנו מסכמות?" שואלת שושי באותו קול מקווה.
"בסדר, שושי," אני מסכימה לסכם. הנה, עדיין צריכים אותי, לא נס לחי ואינני זקנה שיצאה לגמרי מכלל שימוש. שושי תשמח ללמוד מניסיוני העשיר לגיל הרך, הגיל שכה הרביתי לשהות במחיצתו.
אנו נפרדות כידידות ממש ומקוות להיפגש מחר בבוקר ליום עבודה ראשון.
***
אני לובשת בגד וחובשת פאה. לא הולכים לגן בחלוק ובמטפחת. הבגד נראה ישן. הוא אינו נראה, הוא פשוט כזה. אצטרך קצת להתחדש לרגל העבודה. גם לסרק את הפאה. מהמשכורת הראשונה אקנה לי קצת בגדים. מה יש, לא מגיע לי משהו חדש אחרי עשר שנים?
אני הולכת לכיוון הגן. שמש צוחקת בשמים ורוח מנגנת באוזניים. יום יפה.
הנה גן שושי. שלט גדול מודיע את זה לכל העוברים והשבים. אני צועדת בשביל ומרגישה התרגשות. מוזר. דבורה, אני אומרת לעצמי, ממה את מתרגשת וממי? 40 שנה ניהלת גן מצליח בשכונה הזאת. את בקיאה ורגילה ובאה ללמד מניסיונך לצעירה ממך. היכנסי בגו זקוף ובחיוך בוטח.
אני נכנסת. שושי פותחת לי. גננת ילדה כזאת, עם פנים צוחקות מתחת למטפחת בית. אני הייתי מקפידה להתלבש בכל בוקר ולחבוש פאה. האם ככה היא מסתובבת לה בגן, הגננת הזאת? נראה שכן, כי בפנים כבר יושבות כמה ילדות ומקשקשות על דפים בצבעי פנדה. חבל, צבעי פנדה מלכלכים מאוד. הם עלולים להכתים בגדים ולא לרדת בכביסה. אצלי בגן ציירו בצבעי פסטל. הם אינם מלכלכים אצבעות ובגדים.
"אני שמחה כל כך שבאת, דבורה! בואי, היכנסי." היא מחווה בידה פנימה, לעבר הסלון שהיה לחדר גן.
לא כל כך מוצלח המיקום. רואים שהחדר משמש בהמשך היום כסלון. יש בו מזנון כבד וארון ספרים, שתופסים מקום חשוב. הוויטרינה גם מסוכנת לילדות הקטנות. אני הקציתי לגן חדר שהיו בו ארבעה קירות וזהו.
הגן פה מקושט מאוד, אך הקישוטים בשיטת הקונפקציה. הילדות המקפצות בין השלוליות ניצבות בחלונות הראווה של כל החנויות לצורכי גנים בעיר. כל הגננות של היום קונות אותן. מוכרים אלפי ילדות כאלה, בעשרה שקלים לראש. אח, פעם ציירנו לבד או לקחנו ציירת שהשקיעה את הנשמה וציירה ילדות חמודות ומקוריות.
התריס מוגף עדיין ודי חשוך. בחוץ שמש יפה. למה היא לא נותנת לה להיכנס פנימה?
"שלום, ילדות." אני אומרת לרביעייה המתעסקת עם הפנדה.
"שלום. שושי, מי זה?" שואל פה אחד. לילדות של היום אין מספיק נימוס ודרך ארץ. פעם אפילו בטלפון ילדה לא העזה לשאול מי זה, והיום, היום שואלים את השאלה הזאת מול פרצופך.
"זו עוזרת חדשה לגן שלנו," משיבה שושי בפנים מוארות.
"של מי את סבתא?" מתעניינת ילדה אחרת, תוך כדי שהיא ממשיכה לצייר ענני פנדה.
ובכן, כלום לא יעזור. אני נראית סבתא עוזרת. בלי ספק. הפאה והבגד לא יכולים להחזיר אותי אחורה עם השנים.
"של שרולי וחנה'לה וישראל-מאיר ומירוש," אני מונה את רשימת נכדיי.
"שושי, איפה אני שמה את המעיל?" אני שואלת, ושושי מובילה אותי לפרוזדור. יש שם מתלה גבוה. אני תולה את מעילי בין המעילים הקטנים. הילדות אינן מגיעות לגובה הזה. איך הן תולות מעילים? למה היא אינה רוכשת מתלים קטנים? יש לי הרבה מה ללמד את הגננת הצעירה הזאת. אבל אני לא טיפוס ביקורתי, מה פתאום? אני האחרונה. ולכן אני שותקת וזהו.
מחדר אחד עולה קול של תינוק. יש לה תינוק בבית! למה לא שולחים תינוק למטפלת? שושי כאילו קוראת את מחשבותיי: "אני עדיין בחופשת לידה," היא אומרת בקול מתנצל, "אבל הייתי מוכרחה לחזור לעבוד. זה גן פרטי. ההורים הסכימו, ושמולי הוא תינוק נוח. ישן כל היום."
אני מהנהנת בראשי באלכסון. ומה אם שמולי בוכה פתאום, באמצע הריכוז?
בינתיים נכנסות עוד ועוד ילדות לסלון הגן. הן פושטות מעילים ומטריחות את שושי ואותי לתלות אותם על המתלה הגבוה.
כולן שואלות לשמי ולתפקידי, ואני עונה שוב ושוב.
בשמונה וחצי יושבות כולן על הכיסאות הקטנים ומתחילות להתפלל תפילת שחרית. מיד "מודה אני". מה עם שיר יפה שפותח את הלב ואת הנשמה? אני יכולה להציע לשושי כמה שירים פותחי לבבות, מאלו שפתחו את היום בגן שלי.
אחרי התפילה מתחיל ריכוז הבוקר. שושי מבקשת ממני לגזור בינתיים תמונות מסלסלת העיתונים בשביל שעת היצירה. אני יושבת וגוזרת ומקשיבה לריכוז. הילדות מתפרצות לדברי הגננת, שואלות שאלות ואפילו קמות. רעש בריכוז. איך אפשר להתרכז כך? אצלי שררה דממה מוחלטת. הילדות הקשיבו בפה פעור והיו מרוכזות להפליא.
אחר כך הן יוצאות לאכול. צפוף בסלון הגן. פירורים נופלים ואני כל הזמן עם המטאטא והיעה. הן משחקות ורבות בפינות המשחק, ואני מפשרת ומגשרת. שושי משגרת לי חיוך מודה. סוף-סוף מישהו עוזר לה להשליט סדר וניקיון בגן הלא-מדי-מאורגן שלה.
בסוף היום אני הולכת לי הביתה עייפה ומלאת מסקנות. נכון, לא היה קל, אבל אני מלאת סיפוק. אני בהחלט יכולה לעזור לשושי מניסיוני ומעצותיי. יש הרבה מה לשפר בגן שושי כהנוביץ. הזמנים השתנו, הגנים השתנו. מה שהיה בימים ההם כבר אינו קיים בזמן הזה, ומכל הבחינות. אני חושבת ששושי תרגיש עם כל יום חולף כמה שווה ניסיון של גננת בעלת ותק כמוני, והגן יצעד לדרך חדשה וטובה יותר.
***
אין ספק שעשית צעד נכון, אומרים מוישה ופסי ושולם. זה נכון, אבל יחד עם זאת אני מזכירה להם תמיד שזה לא קל בכלל. יש לי עבודה רבה בגן של שושי. אני שורכת נעליים, מטאטאת, רוכנת כפופת גו על העבודות, משחילה חרוזים, מקנחת אפים, משיאה עצות לשושי ועוזרת לה ליישם. כבר עברתי את הגיל ולא סתם יוצאים יום אחד לפנסיה, לא סתם. הכוחות אינם כשהיו. ובכלל, חסר לי קצת השקט המבורך.
והאמת, מה שהכי מציק לי זו המשכורת. מיום ליום אני חשה כי היא נמוכה, יחסית לעבודה שאני משקיעה. לפני שבוע פגשתי אישה נחמדה מהשכונה שסיפרה לי שבתה עוזרת לגננת. לא רציתי להישמע יאכנע, אבל היה לי מאוד חשוב לדעת כמה היא מרוויחה, אז שאלתי: "עוזרת? כמה כבר מקבלת עוזרת שזה שווה לה?"
"2,500 ש"ח," השיבה האם. "זה עדיף מלשבת בבית, ובשבילה זה גם משהו."
2,500! ושושי משלמת לי רק 2,000! זה לא בסדר! זה לא המחיר בשוק! תוסיפו לזה את הניסיון הרב שלי ואת העובדה שאני משפרת ומייעלת את הגן בנוכחותי ובעצותיי, וזה מקומם למדי. אבל לא נעים לי לבקש משושי. אני מהטיפוסים ששומרים מחשבות לעצמם, ונאכלים מבפנים.
היחידה שאני מספרת לה על כך היא פרל'ה רייכמאן. לא יודעת מה יש בליידי האמריקנית שגורם לי לספר לה על הקשיים. אתמול נפגשנו ברחוב. אני הלכתי לרוקן את הפח, והיא הלכה לחתונה.
סיפרתי לה שהתחלתי לעבוד, והיא שמחה מאוד לשמוע.
"אני לאמור לך את צריכה לעבוד! את רואה אני צדקתי?" היא תפסה את שתי ידיי. "את בטח להיות עוזרת מצוינת!"
נכון, ולכן זה מאוד לא בסדר שלעוזרת מצוינת משלמים רק 2,000 שקלים! זו בדיוק הנקודה!
פרל'ה הנהנה בפאת החתונה בהסכמה: "זה קצת משכורת בשביל מישהי מוצלחה כמוך, את צדקת מאוד!"
וככה יצאתי צדקת וצודקת. אבל מה זה עוזר לי שרק פרל'ה מבינה דברים מובנים?
אך כעבור שבוע, בסוף החודש, חיכתה לי הפתעה נעימה. שושי קראה לי לחדר הילדים ומסרה לי מעטפה. היא אמרה בקול נבוך: "דבורה, החלטתי להעלות לך את המשכורת. מגיע לך. את עובדת מצוין ומסייעת לי מאוד."
בבית פתחתי את המעטפה. 2,500 שקלים, כנהוג וכמקובל בשוק. אני חושבת שמגיע לי יותר, אבל אסור להתלונן. לכמה נשים בנות גילי הייתה עדנה והן שבו לעשות משהו שהן אוהבות בתמורה לא רעה?
הגן עושה לי טוב, איני יכולה להכחיש. נכון שהגב כואב והידיים רועדות, נכון שאני עובדת קשה והילדות של היום פחות ממושמעות – אבל טוב לצאת מהבית ולהתעייף ממשהו ולדעת מה קורה אתך מחר ומחרתיים ובשבוע הבא, ושאת לא יכולה לקרוא ספר עד מאוחר כי צריך מחר לקום מוקדם ואת התור לרופא צריך לדחות ואולי לבטל כי אין לך זמן בכלל.
רק נקודה אחת עדיין מוסיפה להטריד אותי לאחר שעניין המשכורת סודר, והיא נושא הניקיון. אני הרי לא עוזרת ניקיון, רק עוזרת לגננת. אז מדוע שושי אינה מוחה בי, שעה שאני מעבירה סמרטוט לח על הרצפה או מקוששת כדורי נייר מהרצפה? מדוע היא מניחה לי לטאטא את הגן שוב ושוב ולהוריד בסקוצ' את קשקושי הלורדים? ולמה אני מנקה? כי אני חייבת לנקות, אחרת הגן ייראה מזבלה. לא נראה שהנושא מטריד את שושי במיוחד. לכן אני מטאטאת ושוטפת, מאבקת ומנגבת, ומרגישה בלב קצת תרעומת על שושי, שכנראה מרוצה מהעובדה שיש לה עוזרת לגננת ועוזרת ניקיון באותו המחיר.
כשפגשתי את פרל'ה שוב בצרכנייה של יצחקי, שפכתי לפניה את לבי. פרל'ה הפסיקה לגרוף מוצרים לעגלתה והקשיבה לכך שזה לא בסדר שאני צריכה לעשות ספונג'ה בגן! היא אולי היחידה שתבין, אף שאני משערת שידיה לא נגעו מעולם בסחבה רטובה.
"הו, את לא תפקיד של עוזרת ניקיון!" מוחה פרל'ה ואוספת אל עגלתה אקונומיקה בריח סחלב, עבור סוכנת הבית שלה.
"אבל זה מה שאני עושה," אני נאנחת, "והגב כואב וגם הידיים. מה לעשות, זו העבודה!"
אבל לפעמים מיותר לדבר. שושי קוראת לי כעבור שבועיים ואומרת בקול מתנצל: "דבורה, לא נעים לי שאת מנקה פה. זה לא מתפקידך. את עוזרת לגננת, לא מנקה."
אני אומרת שזה בסדר ולא נורא, אבל שושי מתנצלת שהיא לא שמה לב וזה לא בסדר מצדה. זה לא מתפקידי. היא תנקה הכול אחרי שהילדות ילכו, כפי שעשתה לפני שהגעתי לגן. אני מסכימה לבסוף.
אני צריכה להפסיק להתלונן. צריך סבלנות בחיים. העניינים הולכים ומשתפרים לשביעות רצוני, ובפעם הבאה שאני פוגשת את פרל'ה רייכמאן בחנות, אני לא מוצאת בשום אופן על מה להתלונן, ואני רק הולכת לצדה, שעה שהיא אוספת שוקולדים ודברים טובים לעגלתה. אני לא מאלה שמציצה לעגלות של אחרים. מה אכפת לי? לבריאות, שיהיו בעגלה של פרל'ה שוקולדים ודברים מתוקים, ואצלי יהיו רק מוצרי יסוד וירקות זולים. הרי כל אחד והעגלה שלו.
***
היום השמש אינה זורחת לי בכלל. אני יושבת בבית ובוכה על ספר התהילים. פרל'ה רייכמאן קיבלה אירוע מוחי קשה. אישה כל כך צעירה ונחמדה! הלב שלי כואב ונשבר. איך זה קרה לה? חיה-לאה השכנה אומרת שפרל'ה כבר בת 70. אני מתנגדת. היא בגילי, ואולי צעירה יותר. איך זה קרה? חיה-לאה מתעקשת על הגיל. אנשים נראים כמו שהם מרגישים, ופרל'ה הייתה צעירה ברוחה.
"אבל היא הייתה אישה כה בריאה!" אני אומרת ובוכה. חיה-לאה נאנחת: "בריאה? היא סבלה מלחץ דם וסוכרת וכולסטרול וכליה אחת שלה כבר לא תפקדה."
אני לא מאמינה לחיה-לאה. העגלות! העגלות המפוצצות בשוקולדים יקרים וקפה משובח ועוגות! איך זה יכול להיות? חיה-לאה צוחקת. היא צעירה ומעורה בנעשה בשכונה: "היא הייתה קונה ושולחת לנזקקים ומארחת כל מיני נשים מסכנות ובודדות ומכבדת אותן הכי שאפשר."
אני נאלמת דום. אהה, לעולם אי אפשר לדעת מה קורה בעגלה של השני, גם אם מציצים לתוכה.
אחר כך אני אומרת פרקי תהילים לרפואת האישה היקרה, בעלת הלב הרחב וחיוך היהלומים. אנא, השם, שלח רפואה שלמה לפערל בת גיננדל בתוך שאר חולי עמך ישראל.
חודש ימים אני בוכה ומבקשת על פרל'ה שלי, האישה היחידה שהרגשתי בטוחה לשפוך באוזניה את הלב; האישה שידעה לשמוע ולהבין.
אחרי חודש מבשר רמקול על פטירתה של האישה החשובה מרת פערל רייכמאן עליה השלום. אני מתמוגגת בבכי, רואה מול עיניי את הדמות עשירת המידות והרוח, את החיוך הגדול והעיניים החמות, ואיני מוצאת לי נחמה.
וכמו שפרל'ה נעלמת ביום אחד מנוף חיי, נעלמת גם העבודה.
אחרי השבעה מתקשרת אליי שושי הגננת. קולה נבוך ומבולבל ומסכן: "דבורה, אני מצטערת כל כך. את היית כוח עזר יעיל וטוב. היית נהדרת ותרמת לי ולילדות רבות. את היית מקסימה." היית. היית. היית.
"לאחרונה יש לי קשיים. אני לא יכולה לשלם כבר משכורת. אני מקווה שאת מבינה אותי ולא כועסת, זה פשוט כבר לא מתאפשר לי. אנחנו עושים שיפוצים ו… ודבורה, את אתי?"
אני כבר לא אתה. יש לי שוב זמן, ובשפע. לחשוב על פרל'ה שהלכה, לחשוב על העבודה שהלכה, ולחשוב על הקשר האפשרי בין ההולכים.
וילכו הדברים האלה לפנייך, פרל'ה, וימליצו טוב בעדך. אני מבקשת ובוכה כשמכה בי ההבנה כאור היום.
פנינה פקשר
office@paksher.co.il
0527615948
© כל הזכויות שמורות לפנינה פקשר | developed by 100watt 2018
פה מזמינים
ספרים בסיטונאות
השאירו פרטים ונחזור אליכם לביצוע ההזמנה:
כשאת בוחרת תוכנית מפה, את חוסכת לנו זמן, לכן מגיעה לך הנחה.
[user_registration_form id = "1765"]